Majoritatea celor care lucreaza in domeniul freelance-ului ca sa nu spunem toti, au avut parte de-a lungul timpului de o experienta neplacuta cu un client, intr-un fel sau altul.

Majoritatea celor care lucreaza in domeniul freelance-ului ca sa nu spunem toti, au avut parte de-a lungul timpului de o experienta neplacuta cu un client, intr-un fel sau altul. Unii pot sa ceara sa faci o munca de Sisif intr-un timp record altii nu platesc la termenele stabilite pentru plata sau altii chiar nu stiu ce doresc de la tine. Si totusi clienti buni exista si exista multi clienti foarte buni pe Internet. Trebuie ca tu in calitate de liber profesionist sa stii cum sa ii reperezi. Iata cinci criterii care ti-ar putea fi de folos.
Respectul. Este o calitate si un criteriu extrem de important. Un client care iti respecta munca si calitatile tale de frerelancer nu va risca sa te piarda platindu-te tarziu, negociind pana la sange tarifele si tratandu-te cu lipsa de respect.
Daca un client nu te respecta atunci relatia client-liber profesionist este amenintata inca de la inceput inainte de a incepe chiar sa lucrezi pentru el.
Incurajarea dezvoltarii, a cresterii. Un bun client stie cum sa te sustina de-a lungul timpului si iti permite sa evoluezi in calitate de liber profesionist. Poate face asta legand si o relatie de parteneriat. Acesta va alege astfel serviciile tale in detrimentul altora de fiecare data cand va avea nevoie si va fi gata sa isi ajusteze, sa isi mareasca plata pe masura ce valoarea serviciilor tale va creste si ea. Va trebui deci sa faci o munca de inalta calitate pentru ca aceasta relatie de colaborare sa dureze.
Stabilitatea. Internetul este plin de clienti motivati si dinamici care isi doresc sa se dezvolte si cu care te poti alia pentru a-ti dezvolta si tu activitatea la randul tau. Si totusi, un numar mare din acesti clienti isi iau anumite riscuri care sunt prost evaluate, care nu le asigura dezvoltarea sau evolutia si care vin cu unele dificultati foarte greu de depasit. Din aceste motive trebuie sa cauti o anumita stabiltate, clientii trebuind sa poata sa isi respecte angajamentele si sa colaborati pe termen lung.
Realismul. Cei mai buni clienti sunt si realisti. Nu te vor contacta niciodata intr-o vineri dupa-masa pentru un proiect enorm care trebuie sa fie gata pana luni dimineata. Acestia stiu exact si ceea ce isi doresc de la tine si de cat timp vei avea nevoie pentru a termina. Prioritatea lor este calitatea si sunt gata sa plateasca un pret convenabil pentru asta.
Antecedente bune. Trebuie sa te interesezi si cu privire la cum isi trateaza potentialii clienti freelancerii cu care colaboreaza. Daca nu au o reputatie prea buna, nu iti va fi usor sa lucrezi cu ei. Iti vei putea face o idee analizand felul in care isi trateaza si proprii clienti, vazand daca acestia sunt multumiti sau nu. Daca ei nu sunt nici tu nu vei fi cu siguranta daca alegi sa colaborezi cu ei.
Chiar daca aceasta lista nu este exhaustiva aceste criterii sunt legate in general si de bunavointa si de angajament. Asta din partea clientilor. Cauta aceste caracteristici la potentialii noi clienti si vei evita cu siguranta si unele probleme.
Citeste mai multe pe blogul congrazie.ro.