Ovaz, grau, porumb, orez…exista o multitudine de cereale. Singura problema este ca majoritatea persoanelor le consuma rafinate. Cerealele integrale au o multime de beneficii asupra sanatatii. Alaturi de legume si fructe, cerealele integrale reprezinta unul din alimentele benefice sanatatii, daca sunt consumate zilnic.
Ce sunt cerealele integrale?
Spre deosebire de cerealele obisnuite, in procesul de preparare al cerealelor integrale este folosit bobul intreg pentru a se pastra elementele esentiale din cele trei parti – membrana interioara, membrana interioara si germenul. Astfel, persoana care le consuma se poate bucura de intreaga valoarea nutritiva a fiecarui bob in parte.
Beneficiile cerealelor integrale
Bogate in fibre, cerealele integrale favorizeaza tranzitul intestinal si contribuie la reglarea nivelului de colesterol. Cerealele integrale lupta eficient impotriva constipatiei si diareii. Cerealele integrale au un continut scazut de lipide si un continut bogat de glucide complexe. Ideale pentru doamnele si domnisoarele care vor sa se pastreze in forma.
Cerealele integrale reprezinta o sursa excelenta de proteine vegetale. Cerealele integrale joaca un rol important in protectia si prevenirea unor boli precum cancerul si diabetul. Un studiu efectuat in Anglia a demonstrat ca un consum regulat de cereale integrale contribuie la reducerea riscului de accident vascular cerebral si de hipertensiune arteriala.
Cerealele integrale contin Vitamina E, Vitamina B, seleniu, zinc, cupru, fier, magneziu, fosfor si lignani…toate aceste substante contribuind la protejarea corpului de diferite boli. Vitaminele E si B sunt benefice in domeniul frumusetii in special. Vitamina E este un antioxidant ce previne imbatranirea prematura a celulelor, Vitamina B contribuie la frumusetea pielii, a unghiilor si a parului.
Magneziul, zincul, fierul si cuprul contribuie la pastrarea moralului. Cerealele integrale regleaza absorbtia de zaharuri, fapt ce poate preveni aparitia diabetului de tip2. Dupa cum spuneam mai sus, cerealele integrale protejeaza organismul impotriva unor forme de cancer. Cum? Cerealele integrale sunt bogate in glucide fermentescibile care, odata digerate, se transforma in acizi grasi. Acesti acizi grasi ajuta la reducerea activitatilor unor factori aflati la originea aparitiei cancerului.
Iata beneficiile fiecarei cereale integrale in parte:
Graul integral – bogat in minerale si in fibre care ajuta digestia si scad nivelul de colesterol. Circulatia sanguina este imbunatatita.
Fulgii de ovaz – contin cantitati importante de fier, zinc, Vitaminele B1 si B5.
Semintele de floarea soarelui – sunt bogate in proteine si in acizi grasi polinesaturati.
Fulgi de Secara – un excelent fluidifiant sanguin.
Orez – bogat in minerale si in Vitaminele A si B. Orezul contine si 8% proteine vegetale.
Quinoa – este saraca in lipide dar extrem de bogata in proteine, in jur de 16%.
Hrisca – detine cel mai mare continut de magneziu. De aceea, este cereala integrala ideala in lupta cu reumatismul.
Porumbul – se spune despre porumb ca este un veritabil moderator al tiroidei, o cereala integrala energetica, excelenta pentru digestie.
Orz – un continut bogat de fier, fosfor si magneziu.
Ideal ar fi sa le combini pentru a avea o alimentatie cat mai variata si mai echilibrata cu putinta. Fie ca le consumi la micul dejun, la pranz sau la cina, cerealele integrale sunt delicioase si sanatoase.